RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch / Diner

Babbelut

We bevinden ons in een hoekje van Gent dat de Vrijdagmarkt heet. Een plaats waar menig Gentenaar zijn wekelijkse inkopen haalt, maar waar men ook de gezellige terrassen opzoekt voor een Stropke, of iets eetbaar. Gentelmen kon het zich niet veroorloven deze stek links te laten liggen. We worden regelmatig ingelicht over nieuwe horeca-adressen, en uit dat lijstje duikt de naam Babbelut op. Een samensmelting van babbelen en karamel? Klinkt aanlokkelijk.

  

De babelutte is echter deel van de West-Vlaamse cultuur, een karamel bedacht door 19e-eeuwse Belgische vissersvrouwen. De zaak Babbelut is wèl 100% Gents en zo luidt ook hun slogan. Babbelut ondersteunt het Gentse ondernemerschap door samenwerkingen aan te gaan met de plaatselijke poelier, kaaswinkel het Hinkelspel, Tierenteyn mosterd, nougat Vital, Roomer, Heynsquared (bekend van Ginderella), wijnspecialist Roi des Rois, Gruut, brouwerij the Ministry of Belgian beer (bekend van Bier ’13’), bakkerij Himschoot, confituur Callas, en een uitverkoren bioboer. Gentelmen gaat graag de uitdaging aan om deze, of een greep uit deze streekspecialiteiten, aan een smaaktest te onderwerpen.

Eenmaal het terras doorkruist, duikt plots een serveerster op. De langste van ons twee had haar ook niet opgemerkt. We vertellen dat we gereserveerd hebben en kiezen ervoor om buiten te zitten, want het is aangenaam warm. Wat zeg ik? Het is eigenlijk too bloody warm om binnen te zitten. De juffrouw plaatst enthousiast tonic en Roomer op ons tafeltje. Een paar lichte paprikabolletjes komen ernaast.

 

Al een week van tevoren keek deze Gentelman uit naar degelijke huisbereide vol-au-vent, dus is mijn keuze geen verrassing. Hierbij drink ik “13”. De andere kant van de tafel neemt waterzooi en heeft zin in een blonde Gruut. Beiden perfect aansluitend bij ons eten, zo blijkt achteraf.

We bekijken de Vrijdagmarkt in zijn volle glorie terwijl de markttentjes worden opgedoekt en het laatste Ivago-wagentje zijn borstel heeft gekuist. Het duurt niet lang vooraleer we genieten van onze hoofdgerechten. Ze worden vol trots persoonlijk gepresenteerd door de eigenaar, die nu al de prijs wegkaapt voor de gemoedelijkste restaurantuitbater op Gentse grond.

  

Het koninginnehapje is net warm genoeg en is rijk aan saus. Het krokantje wordt omringd door vele stukjes malse kip, afgewisseld met champignons en gehaktballetjes. Ik neem wat kerriepoeder waar dat het geheel een eigen toets geeft, maar het doet zeker geen afbreuk aan de smaak. Gentelmen heeft echter iets liever iets minder kruiden in zijn bord. Om te muggenziften dus, want deze vol-au-vent is een pijl van 50 km ver los in de roos. Samen met de handgesneden frieten en het frisse slaatje.

Los van het feit dat mijn overzijde geen soepliefhebber is, kiest hij toch overtuigend voor de huisbereide waterzooi. De romige bereiding heeft een volle verse kipsmaak en daarmee scoort de kok al goede punten. Overigens vindt mijn partner ruim voldoende krielaardappeltjes en kipstukjes in zijn bord terug. In eerste instantie leek mijn portie frieten te weinig, maar nu bied ik een paar overgebleven exemplaren aan mijn vriend.

Blij voldaan zien we onze lege bordjes afgeruimd worden, waarop de serveuse vraagt of we lekker gegeten hebben.

  

Als dessert vraagt de zoete ‘moale’ van ons Gentse snoeperijen voor bij de koffie en daarbovenop een cuberdonjenever. Het is heel attent als de vrouwelijke ober ons een tweede lepeltje aanbiedt om te delen. We herkennen Oost-Vlaamse vlaai (misschien eerder Aalsterse vlaai dan Gentse, maar dat nemen we niet kwalijk), vanille-ijs met cuberdonsiroop en een kletskop, nougat, een neuzeke, broodpudding met kersen en een advocaatje. Unaniem wordt de broodpudding onze favoriet.

Bij het vertrek zegt het vrolijk dienstmeisje ons gedag en vertelt ze er spontaan – en oprecht – bij dat ze ons snel weer wenst te zien.

Gentse gastvrijheid troef bij Babbelut.

Honger gekregen? Deel deze review:

Babbelut

Bezoek de website
Vrijdagmarkt 15
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 8/10
Interieur: 7/10
Bediening: 9/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *