RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Ontbijt / Lunch / Gebak

44

Pannenkoeken en Gent zijn niet altijd een gemakkelijke combinatie, althans dat hebben wij ondervonden. Er was het razend populaire pannenkoekenhuis Gwenola in de Donkersteeg met nog een paar andere locaties in het Gentse, maar qua famous crêpes gehalte was het dat. Dus zochten we zelf gericht naar een adres waar ambachtelijke pannenkoeken centraal staan. Wij zochten en wij vonden in de Brabantdam :”44″. Toevallig op adres Brabantdam 44. Maar brengt dat nu niet alleen maar verwarring? Soit…

  

Aan de voorgevel zou je niet bepaald een pannenkoekenrestaurant verwachten, aangezien het er méér als een cava-huis uitziet. Eigenlijk willen we niet aan het zagen gaan alvorens we zelf de 44-huisbereide deegflap proeven. De bar is leeg en enkel aan de toog vooraan zit de enige andere klant. We stappen naar de achterzijde van dit spelonken-achtig pand waar zich een kleine zitruimte bevindt.

De besnorde uitbater heet ons vriendelijk welkom, overhandigt de kaart en vertelt over zijn interieurkeuze als hij merkt dat we alles, maar dan ook echt alles, aan het inspecteren zijn. Subtiliteit lukt ons blijkbaar niet op deze druilerige zondag. Ideaal pannenkoekenweer dus. Zijn dochter heeft interieurstudies achter de rug en haar man heeft de tafeltjes ontworpen die bij ons behoorlijk in de smaak vallen. De tafeltjes zijn handig ontworpen zodat bij grotere groepen deze gemakkelijk tegen elkaar geschoven kunnen worden. In de stille zitruimte zijn er geen ramen, enkel een bovenluik zorgt voor natuurlijke lichtinval. Met Valentijn in aantocht staan er op elk tafeltje een bokaal plastieken hartjes. Niet dat Gentelmen daarvoor smelt, maar de kaarshouders zijn alvast een positivo. Alleen jammer van die kunstmatige kaarsjes.

  

Dan komt de rustige, goedlachse man onze bestelling opnemen. Hij vraagt welke soort suiker onze favoriet is.

  

Tijdens het bakken dat vooraan de zaak achter de toog gebeurt, komt er een heerlijke botergeur op ons af. Enkele minuten, en een paar extra klanten, later liggen er twee opgevouwde lappen gebakken deeg lekker te wezen. Een laagje smeltende bloemsuiker bedekt onze grote, goudbruine pannenkoek. Qua textuur is deze licht en gemakkelijk snijdbaar. Hiermee maken we duidelijk dat ze een meer smakelijkere textuur hebben dan de “zeemvellen” van weleer bij Gwenola. Als pannenkoekenfan was dat een soort horror waarmee Alfred Hitchcock zelfs geen raad zou weten. Ook de romige botersmaak is dag en nacht verschil, en bij het kauwen bespeuren we geen zuivere eiersmaak, noch een overdosis aan vanille.

We mogen gerust spreken van een verademende ontdekking. Eindelijk een degelijke kaliber waarvoor je amper één euro méér neertelt (5€  voor eentje met suiker) dan elders. Wij keren zeker terug, mijnheer Snor.

Honger gekregen? Deel deze review:

44

Bezoek de website
Brabantdam 44
9000 Gent

Prijscategorie: €

Eten: 9/10
Interieur: 6/10
Bediening: 8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *