RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch / Gebak / Diner

Cafe Theatre

Op het mooiste plein van Gent gelegen, de Kouter, bevinden we ons deze keer in Cafe Theatre. Na het restaurantbezoek gaat Gentelmen immers een toneelstuk bekijken. De twee verdieping tellende bar annex restaurant is prachtig geïntegreerd in het majestueuze operagebouw, ontworpen door Louis Roelandt. Ook de aanpalende gebouwen zijn van zijn hand. Het Grand Théâtre werd oorspronkelijk open verklaard in 1840. Maar u bent hier natuurlijk voor een restaurantreview, en niet voor een stadsrondleiding.

  

Met de voorstelling later op de avond in ons achterhoofd wordt deze visite een quickie. Toch hebben we voldoende tijd uitgetrokken om deze stek op een deftige wijze te bekritiseren. Door het vroege tijdstip zijn we bijgevolg één van de eerste gasten die de zaal betreden. We worden door een zichtbaar nerveuze maître onthaald, vermoedelijk zal hij die avond nog veel volk ontvangen en op een zaterdagavond lijkt ons dat ook méér dan logisch. Hij wijst ons snel-snel de weg naar de bovenverdieping die door zijn minder felle verlichting en kleinere tafelbezetting tevens de meest romantische is van de twee. Van hieruit hebben we een mooi uitzicht op de overige gasten en het geloop van het ongeveer tien man tellend zaalpersoneel beneden.

Onze stoel is nog niet opgewarmd of daar is één van de serveersters al. Ze duwt een veel te onhandige menukaart in onze handen. Het blad is maar liefst even lang als onze tafel zelf. Na amper één minuut staat ze er opnieuw met de vraag of ze al een bestelling mag opnemen. We vragen haar beleefd nog wat bedenktijd, en bekijken wat de keuken zoal in petto heeft.

Voor onze aperitief kiezen we uit één van de zes aangeboden gins (die nota bene serieus worden doorgerekend aan de klant), waarbij volgens het lange wapperblad steeds Fever Tree tonic wordt opgediend. Voor de andere kant van de tafel wordt het een Copperhead en voor mezelf een verfrissende Monkey 47 (vanaf dat moment mijn favoriet onder alle gins die ik tot nog toe geproefd heb). Na amper vijf minuten belanden onze drankjes op tafel. En daarbij horend: een (eerder schamel) potje chips.

  

Intussen hebben we ons oog wat langer over de kaart kunnen laten glijden en hebben we bijna alle gerechten in ons opgenomen. Meteen weet ik waar ik zin in heb: vis. Ik twijfel nog even tussen de kabeljauw of de sliptongetjes, maar ga uiteindelijk resoluut voor die laatste. (Ook hier staat sliptong verkeerdelijk met een ‘b’ gespeld. Zolang ze maar goed bereid is, zeker?) Mijn vriend verheugt zich op steak tartaar. Beide gerechten zullen voorzien zijn van salade en frietjes.

Tijdens onze hoofdschotel is de zaal al mooi gevuld, maar is ze alleszins nog niet volzet. Even later komt onze serveuse langs mijn rug ongevraagd mijn flesje tonic wegsnoepen. Die was zeker nog goed voor drie slokken, maar de Fever Tree is als een bliksemschicht uit het oog verdwenen, net als de dienster zelf.

Over het eten zelf valt weinig te klagen. De rundstartaar (€23) is een beetje op het randje van ‘over-seasoned’, maar valt voornamelijk door zijn prima vleeskwaliteit en versheid enorm in de smaak. Ook de salade is lekker vers. Net als bij mijn gerecht ligt er een aardige portie op zijn bord. Op mijn exemplaar zijn twee heerlijke stukken perfect mals gebraden tong terug te vinden (€28), mooi afgekruid en met een hoopje frisse veldsla en vinaigrette. Over de tartaarsaus zelf kan ik door diens superioriteit een recensie apart schrijven (net als de frieten, overigens). Het sauskannetje wil ik volledig uitlepelen en dat doe ik ook.

  

Om een vlotte doorloop van de maaltijden te hebben, bestelden we onze desserts maar meteen bij de keuze van het hoofdgerecht. Jammer genoeg komt de serveerster met een bedroevende mededeling: de taart van de dag is er niet. Geen chocoladetaart, noch kaastaart (een beetje gek voor een restaurant waar ook de befaamde patisseriezaak Bloch huist). Ik moet me na deze melding even vermannen en kies de klassieke Dame Blanche, in de hoop dat die toch een beetje anders wordt klaargemaakt. Mijn overzijde neemt chocolademousse.

Waar de overgang tussen de bestellingen door bijzonder vlot verliepen, moeten we na ons hoofdgerecht net iets langer op ons dessert wachten. De ijscoupe die mij na deze wachttijd wordt voorgeschoteld, is dan ook vrij teleurstellend. Ik tel drie klinische bolletjes vanilleijs, zonder enige vorm van afwerking als slagroom, een koekje, nootjes, een kers of een vers muntblaadje. Op de koop toe proef ik ook enkele keren kristalstukjes. Gelukkig waren ze de warme chocoladesaus niet vergeten. Mijn overzijde kijkt bij zijn dessert ook niet al te vrolijk. Hij mist èchte chocoladesmaak in zijn mousse en na het proeven ervan kan ik hem geen ongelijk geven. Een bijzonder groot contrast in vergelijking met de smakelijke hoofdgerechten ervoor.

  

Bij het afrekenen gaat het helaas voor deze recensie ook de mist in. Er zijn wel tien wachtenden aan de kassa van de maître (die nu nog zenuwachtiger lijkt dan bij onze verwelkoming). Nadat hij tijdens het betalen plots een paar minuten uit het zicht verdwijnt, wuift hij ons letterlijk weg en haalt een eindje verder een paar jassen tevoorschijn voor andere klanten. De overige personeelsleden hebben hun eigen taken en doen alsof hun neus bloedt, tot groot ongemak van de hele rij wachtenden.

Het zaalpersoneel bij Cafe Theatre is standaard vriendelijk, maar evenwel moet de eigenaar zich eens beraden over de klantvriendelijkheid (en zorgen dat er op zijn minst taart in huis is).

Honger gekregen? Deel deze review:

Cafe Theatre

Bezoek de website
Schouwburgstraat 7
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 7/10
Interieur: 8/10
Bediening: 5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *