RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Diner

De Gekroonde Hoofden

Gentelmen ontdekt graag nieuwe plaatsen. Maar De Gekroonde Hoofden kan je moeilijk een horecagroentje noemen. Hier eten Gentenaars, studenten en nog anderen van over de rivierstromen al decennia lang varkensvlees van het bot. Een gegeerd plekje, want tijdens het weekend is het aan te raden om te reserveren. Overigens overleed jammer genoeg dit jaar de eigenaar en tevens de oprichter van het restaurant: Pierre De Meulenaere, ofwel Pino voor de vrienden.

Tijdens onze visite hebben we vleesliefhebbend vriendschap mee uitgenodigd. Hij start gretig aan zijn gekozen ribben en deelt met plezier tussen het geknabbel door zijn oordeel aan ons mee.

  

Nog vóór het betreden van de deurdrempel worden we opgehouden door een groepje wachtenden, maar wortel schieten doen we niet. Eenmaal echt in de eetzaal binnengekomen bewonderen we nog maar eens de indrukwekkende ruimte van deze authentieke herenwoning. Normaal zijn we gewend om vanaf de entree aangenaam begroet te worden, maar de man achter de bar houdt zich iets te druk bezig met drank uitschenken. Een paar minuten later verschijnt een serveuse die ons een tafeltje aanwijst.

De eetruimte vult zich op deze vrijdagavond gezapig, maar een echte overrompeling wordt het niet. Afwachten wat dat met de bediening zal geven die we in deze situatie in een algemene staat van zen voor ogen hebben.  Onze vrouwelijke bediende is dat in dit geval wel, haar grote collega iets minder. Het ziet er naar uit dat hij heel vlot met groepen om kan, maar we krijgen wel een lopende bandgevoel.

Maar we zijn hier vooral om ons te verlekkeren op de ribben waar De Gekroonde Hoofden van heinde en verre bekend om staat. Een vergelijking met grote concurrent Amadeus kan Gentelmen nog niet maken, daar zijn we immers nog niet langsgeweest.

  

Op krijtborden vinden we een aantal formules terug gaande van een schappelijke 28,20 euro (boerenpaté, spare-ribs en chocomousse)  tot 42,00 euro (scampi, spare-ribs, dame blanche en een halve fles wijn per persoon). Je kan ook gewoon à la carte kiezen, en uit ervaring weten we dat enkel ribbetjes vaak al ruimschoots volstaan. De ribbetjes zijn naar hartenlust bij te bestellen, en je kan telkens van versie veranderen. Toen Gentelmen langsging waren er slechts vier smaakmogelijkheden – natuur, honing, gekruid of zoetzuur (‘maison’) – wij vinden dit voor een ribbetjesrestaurant net iets te weinig. Alle gegrilde varkensstukken zijn voor iets minder dan 19,00 euro te verkrijgen. De menukaart biedt verder verschillende salades, entrecote en gebakken kip. Visfans moeten het enkel stellen met scampi. Voor vegetariërs is er nog minder keuze (maar wat hopen die ook te vinden in een vleesgrillrestaurant?).

  

Op onze tafel staan drie sausjes klaar. Pikante cocktail, tartaarsaus en een zacht pittige, zoete tomatensalsa. Bij het lekker vers Turks brood, (want hier serveert men geen patat of friet bij het eten) is er ook kruidenboter. De kruidenboter vertoont bij ons bovenaan een olielaagje, wat niet appetijtelijk is, maar is wel lekker van smaak. Een glazen kom gemengde sla met tomaat is ook terug te vinden. Ondertussen wordt de Pinot Noir uit Bourgogne aan tafel geopend. Deze eerste keuze valt unaniem in de smaak. De naam van onze tweede keuze zijn we vergeten te noteren, maar die viel ook iets minder in de smaak.

En dan verschijnen snel onze eerste lappen vlees. Grote stukken. Bij de ene gekruid, bij de andere zoetzuur. De ribben zijn zeer lekker van smaak, maar voor Gentelmen iets te droog. Waar het vlees van het bot valt bij The Ribhouse, de favoriete bezorger van Gentelmen, is het hier niet het geval. Onze tafelgast vindt dit echter juist zoals het hoort te zijn. Volgens hem moet je kauwen aan een goeie rib. Ach ja, les goûts et les couleurs…

  

In ieder geval moeten we het gerucht beamen dat de varkensstukken absoluut te pruimen zijn. De honing is mooi verdeeld bij de zoete variant en de gekruide stukken kennen geen overdaad aan specerijen waarbij je om de haverklap je mond moet blussen. Ook de gebakken tomaat en de cresson geven hun meerwaarde, maar jammer genoeg gaat het hier maar om een halve tomaat. Door de à volonté aanbieding laten we verschillende keren gebraden ribben op ons afkomen. Ook de mensen rondom ons maken hier gretig gebruik van. De bediening verloopt in het algemeen zeer vlot, al voelt het soms wat mechanisch aan. Mensen die toekomen en buitengaan worden graag begroet.

Voor het nagerecht vragen we even bedenktijd, maar onze koffies zijn alvast besteld. Kort daarop beslissen we om onze maag rust te gunnen en dat is, na een volle maag met ribbetjes, een goede keuze gebleken.

Honger gekregen? Deel deze review:

De Gekroonde Hoofden

Bezoek de website
Burgstraat 4
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 8/10
Interieur: 8/10
Bediening: 6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *