RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch / Diner

De Griek

Waar iedere dag duizenden auto’s, fietsen en voetgangers passeren en waar je altijd gegarandeerd voor een rood licht staat, dat kan niet anders dan de Heuvelpoort zijn. Vlakbij het kruispunt, net rechts van de Overpoort, bevindt zich De Griek. Volgens mij had die Griek te weinig Retsina achterover geslagen om een originelere naam te bedenken – maar op vlak van originele restaurantnamen voor Griekse restaurants worden we in België niet meteen verwend.

Gentelmen werd op de wereld gebracht om bij naamkeuzes van een restaurant niet te lang stil te staan (we kunnen begot onze eigen naam nog niet juist schrijven…), maar zich vooral te richten op het eten, de bediening en het interieur. En in De Griek mag dat laatste er best zijn.

  

Terwijl we in een nog tamelijk lege ruimte onze aperitief en ons eten kiezen klinkt er traditionele muziek zachtjes op de achtergrond. Vlak naast ons tafeltje worden we geflankeerd door een blauw verlicht aquarium waarin een school vissen zowaar het menu mee inkijken.

Aperitief

Mijn favoriete overzijde neemt aperitief van het huis op basis van wodka (really?) en vruchtensap. Terwijl hij zich in het koude Rusland waant, maak ik deze eigenaar blij met een Ouzo. En ja, ik ben blij met het anijsachtig drankje dat barst van de power, zodat het optioneel waterkarafje mee tot de bodem geledigd wordt. Bij onze aperitiefdrankjes krijgen we een mini-schaaltje koude hapjes geserveerd van het huis: feta, ingelegde groentjes, en een paar pittige pepertjes.

  

Voorgerecht

En dan is het tijd voor de eerste gerechtjes. Tzatziki aan de overkant en tarama voor mezelf. De smeuïge voorgerechtjes worden vergezeld van tomaat en een schijfje komkommer. Bovenop de slaatjes vinden we een eenzame olijf en een twee groene pepers terug. Hierbij krijgen we een klein mandje stokbrood, dat gelukkig snel wordt bijgevuld. Als voorgerecht zijn beide porties best ruim te noemen. De tzatziki is heel fris en smaakt sterk naar komkommer en verse roomkaas, er is geen enkele supermarkt waar je deze versie in de rekken zal tegenkomen. Hetzelfde kan gezegd worden over de romige tarama. Supervers en zeer smakelijk. We kijken na dit nóg meer uit naar de hoofdgerechten, al zijn we door de grote porties al een beetje voldaan.

  

Hoofdgerecht

Als je nog nooit over giouvetsi gehoord hebt, dan ben je niet de enige. Dit stoofpotje met lamsvlees, tomaat en Griekse pasta stond half verscholen tussen de bij ons méér bekende Griekse gerechten en aangezien mijn partner een zwak heeft voor èchte traditionele gerechten kiest hij hier uiteraard voor. Ikzelf neem een vis. Niet die uit het aquarium naast ons, maar de gegrilde dorade (of goudbrasem). Ik weiger frieten in een Grieks restaurant en ben verzot op Griekse pasta, dus mijn keuze is snel gemaakt. Bij onze hoofdgerechten delen we een karafje retsina.

  

De zeer vriendelijke maar jammer genoeg niet zeer toegankelijke patron plaatst het vierkant bord met twee mooie filets en mèt geschroeid vel op tafel. Deze kleine portie Griekse pasta zou ik wel niet aan een echte Griek durven geven, want die zou alle Griekse goden erbij roepen. Gelukkig maakt de smaak van de vis veel goed. Sappig, stevig en met die typische lekkere grillsmaak. Het bijhorend slaatje is net zoals de pasta een kinderportie.

  

Mijn partner heeft dan weer een aantrekkelijkere portie voor zich. Het dampend stoofpotje zit boordevol lamsvlees en gesmolten fetakaas, maar ook hier mocht nog iets meer Griekse pasta terug te vinden zijn – tot grote spijt van de grootste van ons twee. Niettemin vindt hij dit een heerlijke stoofpot die volledig wordt leeggegeten.

Na deze twee gangen zijn we voldaan. Het voorgerecht had qua volume best bescheidener opgediend mogen worden, het hoofdgerecht juist iets méér. Jammer dat we het dessert nu aan ons moeten laten voorbijgaan.

το νομοσχέδιο παρακαλώ!
Honger gekregen? Deel deze review:

De Griek

Bezoek de website
Citadellaan 5
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 7/10
Interieur: 8/10
Bediening: 7/10

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *