RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Ontbijt / Lunch

FranzGustav

Buiten sneeuwt het zo fel dat zelfs de sneeuwpop naast De Centrale opnieuw degradeert tot de eerste fase, een gigantische sneeuwbal. Een tuintafel staat er verlaten bij, maar de draad met gloeilampen erboven verlicht het witte landschap. We springen de ontbijt-/koffiebar binnen voor een (hopelijk) verwarmend ontbijt. Onze reservatie was op voorhand doorgegeven, en dat blijkt een goede zaak te zijn geweest.

  

FranzGustav is nog maar sinds begin 2016 open. Van de naam zijn we evenwel niet meteen overtuigd – wat heeft Franz Gustav nu in hemelsnaam met een brunchbar te maken? Maar misschien is dat net de truc van de foor: kies een merk dat compleet buiten categorie hoort en de rest volgt vanzelf. Tot we op internet een artikel vinden die de naam verklaart. Jan Roegiers is zaakvoerder, zijn tweede en derde naam blijken Françoise en Gustaaf te zijn… De rest is geschiedenis.

Hallooo terug aan FranzGustav!
Verwelkomd worden met je voornaam op een bierkaartje. Het is eens iets anders!

  

We zijn hier niet om de boel te herinrichten, maar onze eerste indruk van het sober interieur met enkele Oost-Duitse invloeden kan je alleszins niet ongezelllig noemen. Daarvoor is er te veel aandacht geschonken aan de verlichting en de strakke, houten tafeltjes – alhoewel de stoelen ons meteen aan pijnlijke momenten op de schoolbanken doen terugdenken. In het midden van de zaak ondersteunt een metalen poutrel zowat de hele bovenkant van dit mooi hoekpand. We herkennen opnieuw hanglampen die we al een paar keer zijn tegengekomen en we zien een ruwe afwerking met speciale aandacht voor het mooi golvend plafond. Na het afspeuren van de inrichting onderzoeken we de ontbijt- of brunchformules.

  

Als je niet veel euro’s op zak hebt, kan je alvast gaan voor een ‘Vlaams ontbijtje’ dat uit diverse soorten brood bestaat met ham, kaas en zoet beleg. Heb je genoeg van dat dagelijks brood, dan biedt Franz Ferdinand, ahum Gustav, je een alternatief ‘Paris, c’est chic’. Franser dan een croissant of een pain au chocolat zal het niet worden. Hierbij serveert men yoghurt met granola die rechtstreeks uit de keuken komt. Biedt Frankrijk te weinig? Daar is Dè brunch. Met zo’n benadrukking verwacht een mens een overvloed aan ontbijthapjes en dus kiest Gentelmen voluit voor dit.

Deze ochtend hebben we alweer een extra tafelgenoot aan onze zijde. Hij bestelt een Latte, mijn overkant neemt Flat white en aangezien al deze koffietermen nog steeds niet opgeslagen zijn in mijn grijze massa, kies ik voor een gewone koffie met een kannetje melk. Lekker ouderwets.

  

We krijgen dezelfde yoghurtversie als die van de Parijs-optie met blokjes gedroogd fruit en rozijnen, een perfect zachtgekookt bio-eitje met soldaatjes (het zijn er vijf per persoon), een bord heerlijkheden met verse charcuterie (bij deze ontbijtronde weliswaar maar één vleessoort, mo vint, zo’n lekker vleesbrood!), diverse soorten kaas (het zijn er drie, wat tot hier toe een unicum is in Gent), zoet beleg (aan onze tafel twee soorten confituur en een potje artisanale choco). Alles vergezeld van witte mini-ciabatta’s en een paar sneden wit brood en volkoren boerenbrood. Op de schotel ligt nog een lekker, hartig taartje gemaakt van ei en camembert. Van de kaas hierin heeft Gentelmen evenwel niet zoveel geproefd.

  

Naast de vorige opgesomde samenstellingen is er ook nog een luxe-versie van de Dè-formule, aangevuld met prosecco of cider. En als laatste op de kaart vinden we de huisversie die nog een stapje verder gaat: eveneens met een glaasje bubbels, met een pompelmoes brulé en roerei met gerookte zalm.

Als je gewoon enkel een eitje wil kraken, dan vormt dat voor FranzGustav ook geen probleem, want à la carte eten is perfect mogelijk.

Bij deze ontbijt- slash koffiebar zit je erg goed qua prijs-/kwaliteitsverhouding. We hebben ons ook geen seconde over de jonge bediening beklaagt. Die doen er alles aan om je zo goed en zo snel als mogelijk te helpen, met een glimlach van oor tot oor.

Honger gekregen? Deel deze review:

FranzGustav

Bezoek de website
Ham 163
9000 Gent

Prijscategorie: €

Eten: 8/10
Interieur: 7/10
Bediening: 9/10

7 Reacties

 1. Dag Gentelmen,

  Ik ben een fervent aanhanger van Brusselse eetaangelegenheden. Is het eventueel mogelijk een ‘Brusselmen’ op te richten en deze restaurants te recenseren?

  Ik lees namelijk telkens met veel plezier jullie Gentse reviews!

  Mvg,
  Flip

  1. Dag Flip,

   Als restaurantfans in hart en nieren vertoeven wij natuurlijk ook graag in Brusselse etablissementen. Helaas worden we momenteel gedwongen tot een meer gerichte focus op Gentse horeca, dit door zowel een begrensde portefeuille-inhoud als onze gelimiteerde maagcapaciteit.

   In afwachting van onze uitbreiding naar andere Belgische metropolen reserveren we alvast de merknaam ‘Brusselmen’ en de domeinnaam ‘brusselmen.be’! 😉

   Smakelijke groeten,
   Gentelmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *