RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch / Diner

Frites Atelier

Menig Belg fronst terecht de wenkbrauwen als een Hollander ons hier komt zeggen hoe men een friet moet bakken. En daar sluiten wij ons vanzelfsprekend bij aan – tot het over niemand minder dan de veelzijdige sterrenchef annex food-ondernemer Sergio Herman gaat. Alzo laten wij een opening voor deze Zeeuw die ons sinds 25 oktober 2018 op onze Gentse grondvesten zijn frites wil aanbieden.

We moeten hierbij wel meteen verklappen dat ons eerder bezoek aan de reeds in 2017 geopende Frites Atelier Amsterdam te Antwerpen al een zeer goede indruk naliet. Althans louter op het eten dan, want zitcomfort was er in Antwerpen gewoonweg niet. Op de grotere Gentse locatie is alvast in één oogopslag te zien dat dit geen probleem zal geven.

  

Na een inspectie van de mooie gevel aan de Groentenmarkt stappen we Frites Atelier binnen. Er staat niet veel volk en na enkele minuutjes wachten kunnen we -rechtstaand- onze bestelling doorgeven. We worden vlot bediend en de ontvangst gebeurt alvast met een glimlach, maar nieuwe binnenkomende klanten weten niet meteen waar zich naartoe te begeven en blijven een beetje ongeduldig ter plaatste trappelen.

Sergio’s concept draait om niet te veel poespas, gewoon de pure smaak van de patat. En dat is in dit geval: de Polderaardappel ofwel Potato Perfection. Die perfectie probeert hij te creëren door de dunne schil aan het patatje te laten. Volgens het door ons mee-gegraaid Frites Atelier-boekje geeft die de frites namelijk ‘een extra aardse smaak en een aangename krokante structuur’.  Net wat wij willen.

In Frites Atelier bestel je geen ‘kleintje met mayonaise’, of een ‘grote en een Bicky’, neen, hier is het allemaal één en dezelfde grootte.
En dat is meteen het enige nadeel wat wij na deze nieuwe frituurervaring ondervonden hebben. De porties zijn voor de gemiddelde eter eerder klein. Misschien is dat ook marketinggewijs de bedoeling, zodat de klant wel sowieso één of meerdere kroketten extra lust. Andere frituurkost dan burgers of kroketten is hier overigens niet te vinden. Er zijn drie soorten ‘croquettes’: Zeeland Shrimp Croquette (de überklassieke garnaalkroket), Premium Cheese Croquette (gemaakt van Gruyère, Parmezan en Cheddar) en Slow Cooked Beef Croquette (de typisch Nederlandse vleeskroket dus).

De prijs van het eten daarentegen is meer aanvaardbaar. Dat men hier ook meer betaalt dan in de Belgische frituur vindt Gentelmen wel meer dan terecht, gezien het hogere niveau qua smaak, verse bereiding en ambacht. De frites zelf kosten € 3,50 – per twee sausjes (als extra) betaal je € 1,50 opleg. Klassieke mayonaise, truffel, béarnaise, andalouse, boemboe (indonesische kruidenmengeling), Chefs ketchup. De tartaarsaus kost ietsje meer. Voorts gaan de specials van € 5,75 tot € 7,50, de burgers kosten € 13,00 of 13,50 en de kroketten zijn naar gelang de vulling geprijsd aan € 4,25 of € 5,00.

  

Bij Frites Atelier heb je een behoorlijke keuze aan specials. Dit is de standaard friet met keuze uit stoverij, pindasaus, Kimchi of Indonesisch.

  • Flemish Beef Stew: rundsstoofvlees in oud bruin bier (Petrus)
  • Indo Peanut: pindasaus met kaffir limoen en geroosterde uitjes, geroosterde pinda’s en Rempejek (gefrituurde hartige pinda- en rijstmeelkoek)
  • Kimchi Special (omschreven als de rollercoaster van de Specials): gefermenteerde kool en groenten op Koreaanse wijze met Griekse yoghurt en pittige Sriracha chilisaus
  • Indo Super Hero: alles wat lekker is uit Indonesië in een frietbakje

De andere Gentelman lust graag een avontuurlijke Indo Super Hero. Frieten met boemboemayo, rendang stew, atjar, emping, Sriracha en afgewerkt met milde koriander. Frites Atelier omschrijft de smaak als ‘pikant en fris’ en dat klopt volledig. Geen brandslang in de buurt nodig en toch aanwezig. Een ideale balans, merkt mijn partner op. Het frisse Goose Island biertje past perfect.

  

De home made hamburgers laat ik even links liggen en hier kies ik voor de klassieke stoverij (call me boring) – die net als alle andere gerechten in het Engels wordt aangeboden- en dè garnaalkroket om samen te delen. Bij de frietjes drink ik een homemade Lemon Lime & Passion tea. Overigens een fris-zurige ijsthee, maar een gemiste kans wat smaak betreft, en ook overpriced (€ 3,00).

Zoals dat altijd bij mij het geval is, loopt het water mij in de mond bij de gedachte aan de stoverij van mijn mama. Deze Flemish stew komt alvast in de buurt, maar de smaak van het Petrusbier is te nadrukkelijk zoet-zuur, ik verkies nog steeds bij de good old Westmalle tripel. Anders is de bereide ‘Special’ van Frites Atelier wel héél lekker. Een stoverij die niet gauw verveelt. Kortom: een aanrader.

Over de ‘frites’ zijn we het unaniem eens. Perfect gebakken en een authentieke aardappelsmaak. Meer woorden moeten we daar niet aan vuil maken.

  

Vooraleer we de kroket aanvallen overlopen we de stijlvolle inrichting. Voornamelijk het glaswerk in de inkomdeur, de mooi vormgegeven ‘saustaps’, de presentatie van de frietbakjes op het rek,  een opvallend in koper gekleurd plafond, aangename verlichting, een knappe houten vloer en het wapenschild van Frites Atelier aan de wand achter de rug van de frietmétiers scoren hoog.

Met een mooi uitzicht op een in schemer verlichte Groentenmarkt happen we nu samen naar de garnaalkroket. Lekker smeuïg, met verse volledige garnaaltjes en een bijhorende overheerlijke tartaarsaus. Volgens ons kan je deze garnaalkroket elders niet beter verkrijgen.

  

Hopelijk kan Frites Atelier dit niveau blijven aanhouden, en misschien zelfs nog een trapje hoger schakelen wat de drankjes betreft. Gentelmen vindt dit alvast een heel geslaagd concept.

Honger gekregen? Deel deze review:

Frites Atelier

Bezoek de website
Groentenmarkt 20
9000 Gent

Prijscategorie: €

Eten: 8/10
Interieur: 7/10
Bediening: 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *