RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Ontbijt / Lunch / Gebak

Goesting

Aan de Predikherenlei is er een koffie-taart-lunchhuis dat ook ontbijt serveert – maar enkel tijdens het weekend op telefonisch verzoek. Jammer genoeg weet het grote publiek dat vaak niet: terwijl Gentelmen hun pistolekes achter de kiezen smeet, werden verschillende hongerige klanten onverbiddelijk opnieuw naar de koude verwezen. Dat kan niet anders dan pretty bad zijn voor het imago van Goesting, en dat is jammer voor de toffe uitbaatster en haar personeel.

  

Wij zitten aan een paar langwerpige planken aan de glaspartij die het grootste deel van de voorgevel van de koffiebar vormt. Het enkel glas doet de ruit in deze vrieskoude al snel beslaan en bijgevolg wordt het zicht van buitenaf snel troebel. De locatie (met zicht op de Leie en op de achtergevel van Het Pand) is hier nochtans de grootste troef. Tijdens warme, zonnige dagen kunnen de mix van dagjesmensen en locals genieten op het buitenterras, onder meer afgescheiden met bierbakken. Misschien in afwachting van een echte afsluiting? Het typeert in elk geval de typisch Gentse je m’en fou-houding (but we like that).

  

Ondanks het feit dat het interieur vrij sober is, vindt Gentelmen dat deze koffieplaats vooral karakter uitstraalt: het koperen kader aan de buitengevel, de geel geverfde binnenwanden in combinatie met de rode keramiek in de keuken, de sympathieke naam… Voorts is er veel aandacht voor verse seizoensgerechten die al dan niet met een Gentse insteek worden bereid. En elke keer is er versgemaakte soep. Maar wij zijn gekomen om te oordelen over het belangrijkste eetmoment van de dag (al is in onze ogen natuurlijk elk eetmoment belangrijk): het ontbijt.

  

Bij de door ons gekozen ontbijtformule ‘Gezonde Goesting’ (€ 15,00) kan je kiezen tussen yoghurt natuur, yoghurt met muesli ofwel met huisgemaakte granola. We opteren ook voor een portie confituur en choco (voor de twee samen een minimale opleg). Na een dik kwartier komt de jonge dienster enthousiast uit de keuken gelopen met ons eten. Op het dienbord zien we een mandje met gesneden bruin brood en een mengeling van witte en bruine pistolets. Een potje met hotelbotertjes, een veel te grote portie confituur, heerlijke choco met een waanzinnige notensmaak, een bordje gekookte ham en jonge sneetjeskaas. We krijgen vers sinaasappelsap dat lekker zoet proeft. Als we aan ons eitje beginnen, blijkt het helaas niet zo zachtgekookt, alhoewel dit toch duidelijk als zodanig op de kaart staat. U merkt het: Gentelmen hààt te hard gekookte eieren. Maar we kiezen ervoor om het zo te laten en we spelen het ei naar binnen. Al was het maar voor de inspanning van de leuke eiermuts. Aan een bijzettafeltje vinden we een zoutvat.

  

De noten, granen en het gedroogd fruit uit de granola kraken door alles heen en het smaakt gewoon stevig goed. ‘De lange’ heeft muesli voor zich, iets saaier van smaak, maar bij iedere hap uit onze kom glunderen we.

Het moet al geleden zijn van de zondagse overdadige familie-ontbijtjes dat deze Gentelman nog zo’n sloot koffie achter zich goot. Meestal volstaat één tas, maar bij Goesting krijg je tijdens het ontbijt koffie in een thermos. En om kort te zijn: de koffie is zoals ze hoort te zijn: niet te straf, niet te flets, niet te koud en niet te warm. Ideaal, zoals dat heet, om op te warmen op een ijskoude winterochtend.

  

We kennen ondertussen andere Gentse brunchzaken met méér of originelere huisbereide gerechten in het ontbijt voor hetzelfde geld, maar dat deert ons niet. Wat telde waren de degelijke producten in een lekker warme, gezellig gevulde ruimte. Na een korte babbel aan de kassa bij de vlotte eigenares zijn we dat hardgekookt ei alweer vergeten.

Honger gekregen? Deel deze review:

Goesting

Bezoek de website
Predikherenlei 25
9000 Gent

Prijscategorie: €

Eten: 7/10
Interieur: 8/10
Bediening: 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *