RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch

Goûts & Couleurs Gand

Voor het eerst sinds het bestaan van Gentelmen reviews begeven we ons op special invite naar de opening van een gloednieuwe zaak in onze favoriete stad. Goûts & Couleurs Gand aan de Groentenmarkt (toch wel dé Gentse culinaire hotspot) is vanaf 20 april 2019 dè place to be voor kaas-, wijn-, charcuterie-, brood- en cuberdonliefhebbers!

Na ons kort te hebben voorgesteld aan de rode neuzekes-venter (die met zijn hoedje) stappen we als eerste influencers de zaak binnen. Een flinke kaasgeur komt meteen onze neus tegemoet. Achter de gigantische toog vol kaas en fijne vleeswaren (of zeg maar gewoon charcuterie), en zelfs vers gerookte vis staat nationale trots Nathalie Vanhaver. Zij werd in 2017 als wereldkampioen Kaasmeester gelauwerd en baat samen met haar man Luc Callebaut kaashandel Callebaut uit in Oudenaarde. Vanaf nu dus ook op de Groentenmarkt terug te vinden. Kaas- en wijnexpert en fijnproever Michel D’havé staat het koppel bij. Wat ons betreft vormt die laatstgenoemde een enorme troef – als gediplomeerd wijnverbouwer vertelt hij ons enthousiast en honderduit over zijn wijnpassie.

Aan de onafgewerkte delen is te merken dat dit Belgisch ambachtelijk concept nog de laatste finishing touches ondergaat. Als we de social media manager van Goûts & Couleurs Gand mogen geloven was het twee uur vòòr de opening nog een ware werf (en kleine nachtmerrie). Daar is echter nog weinig van te merken.

Terwijl enkele andere jonge bloggers, vloggers en populaire foodie-Instagrammers (check zeker even @ariacous en @mannievdw) binnensijpelen krijgen we prompt een glaasje champagne van het huis aangeboden. We staan nu op een ideale plaats om alle indrukken goed waar te nemen. Deze winkel/bar straalt klasse uit. De gedeeltelijk afgewerkte bar bezorgt alvast een goed idee hoe het er uiteindelijk zal uitzien.

Tijdens het champagne nippen krijgen we een kort woordje uitleg van eigenaar Bert die de wijn-en spiritsverkoop op zich neemt (spirit mag je trouwens letterlijk én figuurlijk nemen). De wijn in Goûts & Couleurs Gand wordt verkocht op zijn piekmoment. Hiervoor zorgt de distributeur die de flessen en vaten bewaart tot de wijn nagenoeg op zijn best is, kort nadien wordt ze op haar beurt aan de kleinhandelaars verkocht. Hetzelfde principe hanteren trouwens onze kaashandelaars die de kaas tot in de perfectie laten rijpen. We vernemen overigens langs de neus weg dat er nog een vierde handelaar, biobakkerij De Trog van Hendrik Durnez, mee in deze zaak zal stappen en zeer binnenkort bakkerij Himschoot het vuur aan de schenen zal leggen.

De avond verloopt steeds gezelliger naarmate er steeds aangenamere muziek, maar ook méér topwijnen geschonken worden. Op een gegeven moment schenkt de eigenaar één van zijn betere zeldzame flessen uit het rek tot groot enthousiasme van de aanwezigen. Het is een Grand Vin Les Verdots door David Fourtout uit de Bergerac en smaakt… subliem!  Ook de kleine honger wordt gestild met een koud tapasbordje van onder andere coppa, Tête de Moine, een soort brie met gedroogd fruit, gedroogde ham en een pittige salami, waarbij voornamelijk de gemarineerde tomaatjes door hun pure, fluwelen smaak tot onze favoriet wordt bekroond. Er is een plankje voorzien per drie à vier aanwezigen en dat vinden we eerst een beetje weinig (kritisch als we zijn), tot de kaasspecialist ter plaatse afkomt met twee verrukkelijk uitziende warme plankjes.

Aan de ene zijde van de bar happen de foodblogsters van de kaasraclette en aan onze zijde dampt een potje fantastisch lekkere kaasfondue. Er liggen jammer genoeg maar 2 vorkjes om te delen naast (gelukkig is dit per toeval voorzien voor twee koppels…). Bij de fondue liggen er stukjes bruin brood, versneden sla, gerookte ham, (welgeteld) twee witlofblaadjes en ook opgelegde augurk en dito uitjes. Het combineert allemaal perfect met de gesmolten kaas. Over de raclette horen we evenveel lof. Wat ons betreft mochten hier nog een paar extra porties van worden aangerukt!

Vijf goedgevulde wijnglazen, een buikje vol hapjes en een paar nieuwe kennissen later keren we rond middernacht huiswaarts.
Je zou na het lezen bij wijze van spreken zeggen dat we werden omgekocht. En dat is natuurlijk een beetje de bedoeling, maar los van dat feit zijn de smaken ook gewoon absoluut top. En voor die smaak betaal je gerust wat méér.

Eerst nog die draagtassen laten verstevigen (een paar flessen wijn gaan snel doorwegen), een uithangbord met “Bar binnenin” plaatsen en onze mooie stadsnaam op de verdeelzakken laten drukken, en Gentelmen is er zeker van dat Gouts & Couleurs Gand een geslaagde toekomst tegemoet gaat!

Honger gekregen? Deel deze review:

Goûts & Couleurs Gand

Bezoek de website
Groentenmarkt 15
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 8/10
Interieur: 9/10
Bediening: 9/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *