RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Diner

Het Gouden Hoofd

Na een onderbreking  is Gentelmen terug met een review, en ditmaal, hoe kan het ook anders, over worst (en een vleessalade). Hiervoor steken we de Slachthuisbrug over richting de voormalige Gentse vleesindustriewijk. Met straatnamen als Ossestraat, Paardestraat, Gandastraat en uiteindelijk de Slachthuisstraat zijn we volgens ons op onze bestemming aangekomen.

Onder een uithangbord waarop in grote letters “Vleesgroothandel Dyna-Meat” prijkt, bevindt zich het ietwat onopvallende inkomportaal van Het Gouden Hoofd. Ook in het eetcafé zelf hangen enkele elementen die verwijzen naar de vroegere slagerij. Buiten de wit betegelde muur van de open keuken, die een serieuze knipoog geeft naar het verleden, lijkt het alsof je in je eigen leefruimte eet.

 

De bediening laat ons vrijblijvend een tafeltje van twee uitkiezen en zodra we gezeten zijn loeren onze ogen langsheen de laag hangende salamanders naar de bedrijvige sfeer in de keuken. En tafeltje mag je hier letterlijk nemen. Een lessenaartje is juist een maat kleiner dan het rode meubelstuk waarop wij gaan smikkelen.

Menusuggesties staan met stift geschreven op de witte tegeltjes rondom het uitgesneden kader waar de keuken zichtbaar is. Op aangereikte plankjes staan de vaste selectie gerechten en drank. De prijzen liggen iets hoger dan een gemiddelde brasserie, we verwachten bijgevolg een tikkeltje hoger niveau op ons bord. Mijn tafelgenoot loopt warm voor wijn, en om mij warm te krijgen op deze frisse avond is een Le Fort tripel de remedie. Dit blonde bier werd overigens enkele jaren geleden bekroond als ‘beste tripel ter wereld’.

Waren er geen stevige planken onder onze voeten, dan was ik door mijn buikgebrul dwars doorheen deze vroegere slagerssite gezakt. Om het knorren tegen te gaan nemen we eerst een komijn-wortelhummus met crackers. Na iets te lang wachten op deze eerste hap verschijnt een rijkelijke portie op onze tafel. Pardon, lessenaartje.

Een streling voor de tong, want de wortelspread is gigantisch smaakvol en smelt lekker weg. De crackers daarentegen wegen – letterlijk – te licht tegenover de zwaardere hummus waardoor deze gemakkelijk breken tijdens het dippen. Tussen de afbraakwerken door duikt plots de supersympathieke zaalbediende op met de vraag of het smaakt. Op eigen initiatief laat ze een tweede ronde brood aanrukken om onze laatste restjes te kunnen elimineren.

Of we nog een beetje willen wachten op onze hoofdgerechten of dat ze opgediend mogen worden? “Bring it on b*tch”. Maar heus, wat een cool mens, net als de overige zaalmedewerkers. Het draagt bij aan de gemoedelijke, huiselijke sfeer.

 

In deze brasserie is een gewone boerenworst bestellen een normale zaak. Daarom laat ik deze kans niet liggen. Mijn wingman neemt de salade van rund voor zijn rekening.

Na toch een lange poos wachten verschijnt onze bestelling. Het bordje fijn versneden rundsvlees aan mijn overkant is goed op smaak gebracht en een echte ‘vleessalade’: door de groene toetsen van broccoliroosjes en enkele plukjes postelein oogt zijn gerecht fris. Het vlees vertoont de gevraagde saignant kleuren en een beetje crumble zorgt voor een smakelijke ‘bite’.

Geflankeerd door een portie gebakken aardappeltjes en drie blaadjes groene rauwkost vind ik mijn perfect bereide varkensworst terug. Lichtjes krakend langs de buitenzijde bij het doorsnijden en lekker mals vanbinnen. De textuur en de smaak brengen mij terug naar mijn kinderjaren. Toen kreeg ik hierbij wortelstoemp. Misschien was een update van de wortelspread tot wortelpuree gepaster geweest, dan de blaadjes sla waarvan een konijn anorexia zou krijgen. Maar de hoeveelheid worst en een prima gebonden braadjus maken mij vrolijk.

 

We voelen ons beiden mooi voldaan en overtuigd van deze keuken willen we absoluut het zoete deel van de avond proeven. Daarom schakelen we over op een gedeelde kaastaart met crumble en rode coulis. De presentatie is een poging om het concept ‘kaastaart’ uit een ander oogpunt te leren kennen, maar de cheesecake lijkt als een beginner parachutist met een harde landing uit zijn vorm gesprongen. Gelukkig besluiten we unaniem dat ze beter smaakt dan dat ze eruitziet.

De andere gerechten op de kaart leken ons al even verleidelijk, en testen we heel graag een andere keer, want door de smakelijke gerechten die ons werden gepresenteerd deze avond breien we met plezier nog een vervolg aan dit bezoek!

Honger gekregen? Deel deze review:

Het Gouden Hoofd

Bezoek de website
Slachthuisstraat 96
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 8/10
Interieur: 8/10
Bediening: 8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *