RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Gebak

Koffeine

Koffeine, spreek dat uit zoals je wil, maar wij denken wel aan cafeïne. Soms heeft een mens dat eens nodig.

Wat wij zo leuk vinden aan Koffeine is dat ze open zijn op zondagnamiddag. Ook al zijn er veel espressobars hier in Gent, zij die de energie (of cafeïne) vinden om tot zondagavond open te blijven zijn amper op één hand te tellen. Ode aan zij die ook nog gebak serveren! Alzo was onze keuze snel gemaakt. We trotseren een regenbui om de vrij nieuwe koffiehoek (eind 2016 geopend) in de Lange Kruisstraat op te zoeken en arriveren bij een trotse zwarte banner waarop een koffiezetapparaat staat afgebeeld.

  

Als we binnengaan is het gezellig druk – en niet stampvol zoals je dat in Gent wel eens kunt voorhebben op een druilerige dag als deze. Achter de bar staat maar één persoon: de barista van Macedonische afkomst heet Zoran (en spreekt overigens vlot Nederlands). Hij tekent hartjes met melkschuim en brengt deze fier naar zijn gasten. De vintage zeteltjes naast een rek met magazines zijn ingepalmd door een aantal buitenlandse studenten. Onze vrienden wuiven ons toe vanop een zelfdragend platform verbonden met een draaitrap. Er staat een lange gemeenschappelijke tafel, en er zijn aparte, kleine lichthouten tafeltjes.

  

Bij het overlopen van het menuplankje zien we black, white, slow, iced, warm en extra’s. Op het tweede blaadje vinden we naast frisdranken en bier zelfs Macedonische wijn en verschillende vruchtsappen terug. Eén rubriek heet Zokaccino. Niemand van ons weet precies wat het is, dus gastheer Zoran legt het met plezier uit. Als je wil weten wat dit mysterieuze yoghurtdrankje inhoudt, probeer je het best eens zelf uit!

 

Om ons saaie imago in stand te houden kiezen we gewone koffies, weliswaar bereid met heerlijk aromatische Labath bonen. De lange kiest een flat white en ik ga op aanraden van mijn amigo voor een cappuccino. Ze worden beiden vergezeld van een kokosrotsje. In de romige flat white is een melkschuimen palmboom geschetst en in de cappuccino een bloem. Voor we verdergaan met onderling onze ervaringen te delen, bestellen we nog taart van de dag. Twee opties blijven vandaag over, maar beiden zijn even veelbelovend: rabarbercrumble en kaastaart met bosbessen.

  

Het resterende taartarsenaal van Zoran wordt door ons veroverd. Na nog geen tien minuten verschijnt de koffieman met onze gebakjes. Omdat de kaastaartspiesjes iets te klein zijn, geeft de eigenaar spontaan mee dat het tweede kaastaartje van het huis is. Het kaastaartje is goed zonder meer, hapt lekker weg en vult de koffie mooi aan. Ook al heb ik mijn rabarbercrumble bij Koffeine al een tijdje geleden verorberd, het water komt mij nog steeds in de mond als ik eraan terug denk. Gentelmen zou het alvast super vinden om bij een volgend bezoek nog wat zelfbereide Koffeine-gebakjes te proeven.

Beste Zoran Stankovski, Gentelmen kent niet veel Macedonisch…, maar wat we je zeker willen zeggen is: останете молам во Гент!

Honger gekregen? Deel deze review:

Koffeine

Bezoek de website
Lange Kruisstraat 6
9000 Gent

Prijscategorie: €

Eten: 7/10
Interieur: 7/10
Bediening: 9/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *