RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Ontbijt / Lunch / Gebak

Le Pain Quotidien

Gentelmen bevindt zich op de Korenmarkt in de Belgische bakkerijketen Le Pain Quotidien (dat Gentelmen vanaf heden omdoopt tot LPQ). LPQ werd opgericht door Alain Coumont die zijn eerste vestiging ongeveer dertig jaar geleden startte in Brussel. Ondertussen groeide zijn bakkerijketen uit met méér dan 200 internationale vestigingen. En niet zomaar in de de eerste beste dorpsstraat… op Madison Avenue in New York kan je het paradepaardje terugvinden.

Met hun filosofie: “Een plaats hebben waar je je thuis voelt, ook al ben je niet thuis” zou je je meteen welkom en chill moeten voelen. Dus dat houdt Gentelmen zeker in het achterhoofd. Naast die slogan biedt LPQ zoveel mogelijk biologische en seizoensgebonden producten aan. En dit alles aan gemeenschappelijke familietafels of kleinere tafeltjes.

In september 2016 opende de tweede Gentse vestiging aan de Korenmarkt, in het pas gerenoveerde postgebouw, omgedoopt tot “Post Plaza”. In dit pand zit LPQ als gegoten. Die andere locatie op de Kalandeberg laten we links liggen, want de vernieuwde Post Plaza is toch lichtjes interessanter. Dus bezoeken we dit staaltje Gents erfgoed met een koppel vrienden (dezelfde doorwinterde foodies die je ondertussen ook al kent van de beoordeelde ontbijtjes bij De Superette, FranzGustav en Wald).

  

Vooraan in de zaak is een winkeltje ingericht met heerlijk geurende broden, ontbijtkoeken en gebakjes. Ook confituur en andere lekkernijen zijn hier te krijgen. Ook al is het wegens de drukte even zoeken naar vrije ruimte, toch krijgen we al bijna meteen een plaatsje toegewezen aan de gemeenschappelijke tafel.

De kaart is alvast uitgebreid, er is voor elk wat wils. Of je nu een eenvoudig eitje wilt, een licht ontbijtje, uitgebreide brunch of originele lunch – alles is mogelijk. Ook koffieliefhebbers worden niet vergeten. Er zijn klassieke koffies, maar de lange van ons twee neemt meteen een originele energieshot: een latte met een portie kurkuma. Meteen na zijn eerste slok worden we plots zijn aanwezigheid gewaar, want het moet gezegd,… hij is een beetje de stille waarnemer van ons gezelschap.

  

Zoals het goede reviewers betaamt, kiezen we elk iets verschillends:

  • The Vegan Brunch: bio kikkererwtenhummus, linzen, kaviaar van rode biet, kruidige cashewtapenade, mini granola, en een assortiment van bio brood.
  • The Farmer Brunch: klassieker met zachtgekookt eitje, hoeveham en Goudse kaas, tevens granola en bio brood, en tot slot een croissant of chocoladebroodje voor de zoete goesting.
  • Manhattan ontbijt: zachtgekookt eitje, gerookte zalm en ricotta, met bio brood. Hierbij nog een appel-kaneel muffin om ook wat zoets te proeven.
  • Breakfast bowl: orginele mix van roereitjes, avocado, oergranen, quinoa, duxelles van bio champignons, shiso, radijs en sumak.

  

We moeten wel een hele tijd op onze bestelling wachten (onze buren trouwens ook), maar de porties en smaken zijn zeker het wachten waard.  Mijn breakfast bowl barst van de natuurlijke eiwitten en koolhydraten. Om verzekerd te zijn van een tevreden buikje is hierbij wel een extra broodje aan te raden.

Sommigen krijgen iets méér waar voor hun geld (vegan, breakfast bowl) dan anderen (farmer brunch). Maar we zijn allen voldaan.

  

Bij het naar buiten gaan kunnen we niet weerstaan aan de verleiding om nog iets mee naar huis te nemen. Lekkere zuurdesembroodjes. We hopen dat LPQ de onvermijdelijke hoge huur kan blijven overbruggen, want hier komen we zeker terug om ook de andere lekkernijen eens te proeven!

Honger gekregen? Deel deze review:

Le Pain Quotidien

Bezoek de website
Korenmarkt 16
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 8/10
Interieur: 6/10
Bediening: 6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *