RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch / Diner

Naturell

Chef-kok Lieven Lootens, eigenaar van ‘t Aards Paradijs uit Nevele, liet nog niet zo lang geleden zijn oog vallen op een wondermooi pand te midden van het wondermooie Gent. Hier opende hij zijn nieuwe belevenisrestaurant – zo staat althans te lezen op hun website. Gentelmen kwam een afspraak met een vriend na en boekte er een tafeltje.

Op een snikhete dag zitten we met z’n drieën op een rieten stoel aan een terrastafel, afgewerkt met jute kleed en echt zilver bestek. Hier geen gezever met saaie stoffen tafelkledij. We zitten op een uitstekende locatie aan de samenvloeiing van Leie en Lieve. Van vlakbij weerklinkt I wanna be like you afkomstig uit Jungle Book. De eerste keer voor ons, de zoveelste keer voor de ober en zijn collega’s, horen we hem met een knipoog klagen. Maar laat dat de sfeer niet vergallen, want er heerst een gezellige drukte. De muziek begeleidt ons bij een resem van smaakvolle killer-hapjes. Ze worden telkens vlot gepresenteerd door de obers.

  

Er is veel aandacht geschonken aan de kernervaring van het restaurant en dat is groen. Zowel in de naam, het logo, het interieur (en dan vooral die ontzettend fris ogende stoelen!) als in de borden. We beginnen met een originele cornetto burrato-tomato-lardo, wel op aperitiefschaal natuurlijk. Het hoorntje kraakt en net als de roomkaasvulling smelt ook de lardo weg op de tong – zoals Gentelmen in een blakende zon. Een platte steen draagt het volgend hapje: gebakken makreel met daarop een toastje van zuurdesem. Het trio wordt afgerond met een mini calzone, goed gevuld met champignons. Als deze kok zo’n glimlach op ons gezicht blijft toveren, wordt het moeilijk om die er nog af te krijgen.

  

Wat volgt is een belevenis onder de noemer “Oosterschelde ontdekking”. Een stukje gerookte paling en een gelakte versie, badend in een groen soepje met zeekraal en algen en afgewerkt met een krul komkommer en toefjes crème. Het smaakt allemaal zo evident lekker dat we de immense mankracht erachter haast zouden vergeten. Naast de paling vinden we een opengelegd scheermesje, verwerkt in een ceviche met radijs. Bestudeer gerust de foto. Het verwaarloosd weekdier dat de laatste tijd weer opgepikt werd door menig chef is dankzij de gast-ingrediënten getransformeerd tot een smaak… raket(je). Gentelmen en vriend worden daarnaast ook verrast door een vrijkomende ijsdamp: voor ons ligt een partij verse oesters, de laatste Oosterschelde beleving. Een krokantje van quinoa doet dienst als dakje voor de blokjes wagyu bovenop de oester. Bij deze starters hoorde een excellente Kaapse witte en die hebben we ook gekregen dankzij het wijnarrangement van 4 (zeer gul ingeschonken) glazen (€35).

  

Alles gaat in een aangenaam tempo. De broodjes worden telkens met plezier aangevuld, net als onze glazen. We zijn net de starters voorbij en hebben het gevoel al een foutloos parcours te hebben gereden. Onze voorgesneden asperge draagt een monniksbaard. In de ei-vormige bowl ligt ook een gekruimeld bolletje ricotta langs een perfect gekruid kurkumasausje. De jonge scheuten zijn heerlijk beetgaar. Na die lichte combinatie is het tijd voor tarbot, zwevend op teriyaki en risotto en in gezelschap van venusschelpen en zeegroenten, aldus chef Lootens. Onze kennis van zeegroenten reikte totnogtoe niet verder dan zeekraal, maar we laten ons aangenaam verrassen.

  

En dan komt het hoofdgerecht: lamscarré en gelakte lamstong. Alweer mooi opgediend en het lam kent een ideale gaartijd. Gentelmen is alleen wat ontgoocheld over de proportie van dit bord. Dat een hoofdgerecht eigenlijk de best gevulde schotel van de menu zou mogen zijn, zien we hier niet meteen terug. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door de verrukkelijke smaken van de inhoud zelf. De lamstong heeft genoeg de bakplaat gevoeld, de appetijtelijke kenmerken van de tuinboon en groene asperges doen hun imago eer aan, en ook het sausje moet niet onderdoen. Met hun heldere kleurenmix doen ze Gentelmen denken aan het Amazonegebied.

  

De lichte maaltijden zorgen ervoor dat een dessert nog steeds welkom is. We genieten van smaakvolle aardbeien en rabarber. Witte chocolade geeft de de zuurdere elementen van het nagerecht een lekkere, zoete toets. De straatmuzikanten en hun fans zijn al een tijdje weg en onze elektrische kandelaar, samen met het theelichtje roepen om romantiek. Er worden gebakjes aan tafel gebracht voor de koffie. Turks fruit, macarons met banketbakkersroom en cakejes. Onze complimenten aan de patissier van dienst.

Naturell, spijtig dat Gentelmen je huisbier Angelo niet heeft geproefd. Maar dat onthouden we zeker voor een volgende keer.

  

Honger gekregen? Deel deze review:

Naturell

Bezoek de website
Jan Breydelstraat 10
9000 Gent

Prijscategorie: €€€

Eten: 9/10
Interieur: 9/10
Bediening: 8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *