RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch / Diner

Per Bacco

Al enige tijd staat Viva La Puglia bij ons op numero uno wat beste Italiaan (prijs-kwaliteit) in Gent betreft. We vragen ons bij Gentelmen dan ook af of dit monopolie niet stilaan doorbroken kan worden. Daarvoor moeten we andere oorden opzoeken, en die vonden we dit keer bij Per Bacco – dat betekent Voor Bacchus. (Wie Bacchus niet kent moet maar eens wikipediën. En als dat woord niet bestaat, dan hebben we dat nu voor u uitgevonden.)

  

We zijn een beetje vroeger dan onze vrienden en krijgen na een korte verwelkoming van de vriendelijke zaalbediende de keuze : ofwel zetelen we vooraan aan de straatzijde, ofwel achteraan in de ruimere eetzaal. Voor de gastronome sfeer en voor het zicht op de koeltoog nemen we plaats in de eetruimte. De mooie houten tafeltjes voor vier die verspreid zijn over de zaak staan wel wat dicht op elkaar. Het wordt bijgevolg zeer intiem als onze vrienden aanschuiven.

Een potje verse groene olijven vonden we al terug, maar de sierbloemen hebben blijkbaar helaas, na een mooie zomer, hun beste tijd gehad. Als aperitief smikkelen we van Italiaanse artisanale vleeswaren (o.a. coppa en mortadella), kazen (o.a. lekkere saffraankaas), zuiderse gegrilde aubergine en zongedroogde tomaat.

  

Terwijl we om beurt de kaart met drie verschillende menukeuzes overlopen (vegetarisch, vis en vlees) bekijkt de rest de zaal. Overigens zijn de prijzen van de menu’s alle drie aan 55 euro, wat voor vier gangen zeker niet duur is. Voorts mag je overigens ook vrij kiezen voor een grote portie van één bepaalde gang waarvoor je uiteraard een beetje méér neer telt. Behalve de koeltoog springen vooral de luchters in het oog. De lichtarmaturen zijn van strakke makelij en doorbreken de klassieke, zelfs eenvoudige inrichting van deze ruimte. Ze verspreiden een gezellig lichtspel. De enorme wandspiegel met gouden kader is volgens ons iets te nadrukkelijk aanwezig. Nochtans is het hier niet alarmerend klein.

  

Na onze keuze voor het eten te hebben doorgegeven aan de sympathieke zaaljuffrouw volgt de wijnsuggestie die aan tafel wordt gepresenteerd door een ander personeelslid. Hij vertelt over een witte wijn uit Castelcerino in Verona, gemaakt van 100% chardonnay. Een goudgeel gekleurd wijntje uit 2013 van het wijnhuis Cantina Filippi. We herkennen rijpe pruim, citroenschil en gedroogde bloemen. Een wijn die lekker weg drinkt en perfect past bij alle topgerechten die zullen volgen.

Kleurrijke, mooi versierde bordjes met antipasti worden een kwartiertje later aan tafel gebracht. Dit is andere koek dan onze laatste oversteek naar “de Firenze” op een boogscheut van het St.-Pietersplein.

  • Menu di Mare:
    Een waarlijk smaakgenot zijn de spiesjes van pijlinktvis. Al is de inktvis jammer genoeg te gaar, waardoor het versnijden met een vismes amper lukt. Je kan natuurlijk ook opteren om het gehele gevaarte rechtstreeks in je mondholte te stoten, maar dan zou deze lekkere inktvis te snel op zijn. Ik eet ook guanciale (Italiaans spek, wang) met pompoen uit Mantova en rode sisho.
  • Menu Vegetariano:
    Het vegetarisch voorgerechtje van rode biet in de oven gegaard met as, girollen, en daarbovenop een gesmolten straffe ricotta doet meteen aan een herfsttocht denken. Hierbij wordt hazelnoot voorzien, en pruimen. Effectief, de cantharellen zijn best te pruimen. Deze konden we u niet onthouden, sorry daarvoor.

  

Met de antipasti achter de kiezen is het nu logischerwijze tijd voor pasta.

  • Menu di Mare:
    Van deze primi piatti van zeevruchten wordt een mooie portie voorzien. Mijn linguine is perfect op gaartijd en het is voor deze Gentelman een primeur om een bereid scheermesje te verorberen. Die is net iets taaier van structuur dan zijn ‘meerarmige’ voorganger uit de zee, maar het kan niet anders dan zo klaargemaakt te worden. Het bordje met onder meer vongole, halfgedroogde tomaat en zwarte look is een knappe culinaire prestatie en zal wat mij betreft de topper van de avond worden.
  • Menu Vegetariano:
    Mijn overzijde eet van een schep (zeg maar ‘berg’) risotto, afgewerkt met porcini, de paddestoeltjes met zijn herkenbare dikke steel (a.k.a. eekhoorntjesbrood) en een neergevleide verse kruidenmengeling. Hier wordt -voornamelijk met het contrast van de zachte geitenkaas en de blauwe bes- eerder smaakgericht, dan decoratief gewerkt.

  

De secondi piatti laat nu iets langer op zich wachten in vergelijking met de eerste schotels. En eigenlijk is 45 minuten toch iets te lang. Maar gelukkig is er voldoende sfeer en is er de uitstekende wijn die gretig wordt gedronken. Bacco zou trots zijn.

  • Menu di Mare:
    In dit hoofdstuk speelt een makreelachtige de hoofdrol, namelijk Grote Geelstaart. Naar verluidt zou dit gekweekt experiment de paling moeten redden. De visfilet wordt ondersteund door een tabouleh van fregola. Het gerecht bestaat een uit de kluiten gewassen jongen die de de grenzen aftast tussen zijn vlezige structuur (denk tonijn) en de lichtheid van de Siciliaanse visfond met fregola. De toegevoegde munt zorgt voor een frisse afwisseling. Ik beken dat ik moeite heb om mijn bordje leeg te eten, maar dat is zeker niet aan de smaak, maar wel aan de portie te wijten.
  • Menu Vegetariano:
    Terwijl ik samen met mijn andere tafelgenoot de vis verorber, genieten de andere twee tafelgasten van paarse auberginegratin, verwerkt in een gegrilde tomatenmix. De tahin van pistache vormt een lekkere balans met de buffelmozzarella. Door de krachtige groentesmaken misschien wel het hoogtepunt van dit menu.

  

Met een al een behoorlijk gevuld buikje komen we nu aan bij het dessert. Dolce. 

Italiaanse desserts zijn altijd ruwer geweest van presentatie dan onze patisserie om de hoek. En dat is deze keer ook weer het geval.
Op een plat rechthoekig plateau’tje krijgen we een trio van huisbereide desserten – een chocolade-amandel gebak waar hoogstwaarschijnlijk enkel Italianen de naam van weten, een soort stijve sabayon vergezeld met frisse appelblokjes en (hoe kan het ook anders) de oerdegelijke tiramisu. De tiramisu is niet al te zoet en bevat een stevige shot koffie. Een opkikkertje voor onze gezamenlijke avondwandeling huiswaarts.

  

Honger gekregen? Deel deze review:

Per Bacco

Bezoek de website
Sint-Jacobsnieuwstraat 56
9000 Gent

Prijscategorie: €€€

Eten: 9/10
Interieur: 5/10
Bediening: 7/10

1 Reactie

Laat een reactie achter op Maya Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *