RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch / Diner

RØK

Hal 16 was in vroeger tijden een transformatorhal van de industriële site waar nu het bloeiende Dok Noord verrijst. Sinds halfweg 2018 is het één van de hipste culinaire hotspots in Gent. Naast onder andere de Italiaanse geneugten van Officina Raffaelli (bekend van onder andere Per Bacco) of de heerlijke patisserie van Bostoen kan je hier genieten van RØK, een hip barbecueconcept waar slow cooking centraal staat.

Gentelmen is hier voor een gezellig familiemoment op een druilerige zondagavond. Het weer schrikt de Gentenaars blijkbaar niet af, een plaatsje vinden in de fietsenstalling is al zowat een onmogelijke opgave. Eénmaal binnen installeren we ons aan één van de harde houten klaptafels op een paar vervaarlijk krakende, onstabiele bankjes. Het meubilair ademt jammer genoeg eerder de sfeer van een spaghettifestijn ten voordele van de lokale scouts dan die van een modern foodconcept voor hippe millennials. Een groot contrast met de prachtige luchters die de ruimte van een sfeervol licht voorzien. Omdat Bruud ondertussen verdwenen is, en Officina Raffaelli het op zondag en maandag voor bekeken houdt, is de gigantische industriële hal maar half in leven, maar dat laten we niet aan ons hart komen.

Het is even zoeken hoe het systeem van Hal 16 precies in elkaar zit. Op de tafels vinden we alvast geen aanwijzingen in de vorm van bijvoorbeeld een menukaart. Wat de drank betreft stelen we er één vanop de toog van Dok Brewing Company, die het centrale plekje van de hal voor hun rekening nemen met een indrukwekkende tapinstallatie voor meer dan 30 bieren. Voor het eten moeten een aantal avontuurlijke expeditieleden in ons gezelschap op pad om fotootjes te nemen van de krijtborden, zodat we alsnog onze keuze kunnen maken. Niet echt handig, en pas na enig zoekwerk wordt ons duidelijk wat we nu precies waar kunnen bestellen.

In tegenstelling tot de enorme bierselectie – we gaan onder meer voor een Frambo VI, een Dubbel Geparkeerd in de Sleepstraat, een Iets Blond Niet te Bitter en een Sabrosura (bonuspunten voor de originele naamgeving) – is de keuze aan vlees eerder beperkt. De suggestie van de dag zijn de Spare Ribs (€ 10), daarnaast kunnen we ook gaan voor de zalm (€ 13), kippenpoot (€ 6) of beef rib (€ 15). De keuze aan groentjes is teleurstellender – zoete aardappel (€ 7) of puntpaprika (€ 6). Die laatste is blijkbaar in trek, want RØK is nog maar een halfuurtje open en er blijkt nog maar één bordje paprika beschikbaar te zijn. We hebben dan ook geen andere keuze dan ons volop op de zoete aardappel te storten.

Na ongeveer 35 minuten wachten – een heel aanvaardbare tijd voor een slow cooking concept, lijkt ons – begint onze bestelschijf te zoemen en op te lichten. Het bestek – helaas niet erg proper – nemen we zelf uit de kleine blikken emmertjes die hier en daar op tafel staan. Servietten zijn er voor dit barbecueconcept net te weinig voorzien.

Over het eten kunnen we vrij kort zijn, dat is qua smaak gewoonweg verrukkelijk. De beef rib (voor de lange van ons twee) is een mooie portie en bestaat uit enorm mals en zeer smaakvol vlees – een echte topper.  De spare ribs (voor de kleine van ons twee) zijn heerlijk gemarineerd in het Frambo VI biertje, dat er dan ook perfect mee samengaat. De zoete aardappel smelt weg op de tong en is versierd met lekkere extra’s waaronder pepertjes en zure room.

Onze tafelgenoten proberen ook nog de zeer lekkere zalm, die voor een grote eter wel in een portie van eerder gemiddeld formaat wordt opgediend, met een weinig elegante kwak saus ernaast. Ook de kip is zeer smakelijk maar gaat onverwacht samen met een wel erg pikant sausje – wat voor de kinderen in ons familiegezelschap voor een paar kleine traantjes zorgt.

Na dit heerlijke maal ruimen we zelf onze tafel leeg, en we sluiten af met een lekkere koffie en heerlijke zoete zonde (patisserie of ijs) van die andere foodstand Bostoen. Al bij al een leuke bestemming voor een geslaagde en zeer lekkere avond – al lijdt het concept nog aan een paar kinderziektes, en moet je de goedkope, gammele bemeubeling er nog even bij nemen.

Honger gekregen? Deel deze review:

RØK

Bezoek de website
Dok-Noord 9000
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 7/10
Interieur: 3/10
Bediening: 5/10

3 Reacties

 1. Dag Gentelmen,

  Alvast bedankt voor de positieve feedback op het eten!
  Zoals je wel zult gezien hebben was jullie tafel de enigste tafel die nog niet vernieuwd is.
  De andere tafels zijn reeds wel al vernieuwd met een mooi eiken blad en houten stoelen.
  De laatsten worden deze maand nog vervangen dus daar werken we aan.
  En we zijn nu inderdaad aan het werken aan een ‘hal 16 handleiding’ voor op de tafels, zo dat het concept duidelijker zal zijn. (bedankt voor de tip)
  We hopen dat jullie ons nog eens komen bezoeken als de hal vol leven bruist!
  Team Hal 16

  1. Beste Team Hal 16

   Graag gedaan voor de tip!
   De smaak van het eten is ongetwijfeld top!
   Toen wij aanwezig waren halverwege maart waren de overige tafels nog niet vernieuwd.
   We zullen de nieuwe exemplaren nog eens moeten uittesten dan… 😉

   Culinaire groeten
   G.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *