RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch / Diner

San

In Japan wordt “San” gebruikt als aanspreektitel, zowel voor man als vrouw. Zeg nu zelf: dit wilde je toch weten?
Wel san, deze aantrekkelijke bistro werd in oktober 2017 plechtig geopend in de Brabantdam. Na anderhalf jaar kunnen we dan ook eindelijk San van ons to do-lijstje schrappen.

Een vriend vervoegt ons en zo telt Gentelmen per uitzondering drie leden op deze mooie vrijdagavond. We zijn allen benieuwd wat Brusselse Koreaan Sang-Hoon Degeimbre uit zijn kookpotten zal toveren. Met restaurants als L’Air du Temps en Villa Empain kan hij intussen toch een imposant cv naar voor schuiven.

We doorkruisen een quasi lege zaal en zijn op weg naar ons gereserveerd tafeltje dat zich helemaal achteraan in een hoek van het pand bevindt. Dat achterste deel van het restaurant is volledig anders ingericht dan de eetruimte nabij de bar en de keuken. Beide delen hebben hun specifiek karakter, maar door de kleinere ruimte, een andere muur-aankleding én met méér dynamiek, vind ik persoonlijk het voorste gedeelte fijner om te tafelen. Toch is na één uur onze eetruimte volzet wat meteen een aangenamere restaurantsfeer geeft.

Alles wordt hier in een kommetje opgediend, en bij iedere gang vinden we dan ook enkel een lepel terug.

De grootste van ons drie en nog steeds “de lange” genaamd meet zich voor het aperitief een Black Betty aan – een stevige Margarita met Mezcal – stevig, enkel het zoutrandje is er jammer genoeg iets te veel aan. Onze compagnon neemt een Champagne Perseval-Farge en ikzelf ga voor een Gin tonic die hier fijntjes G’Vine Floraison heet. Ons gekozen hapje “Le Parfait” zijn smakelijk opgelegde groentjes, maar is wel zéér klein voor de acht euro’s die we hieraan spenderen. Voorts dienen we dit zuurtje elk met onze eigen lepel te bedienen in één en dezelfde weckpot. Om het eerste gaatje in mijn maag alvast te vullen grijp ik frequent naar het heerlijk vers gebakken brood.

Vooraleer we van start gaan met het eerste gerecht wordt onze witte Sancerre uit 2014 geschonken, afkomstig van het Domein Les Quarterons. Het is een frisse, jonge, fruitige wijn die perfect bij alle (voornamelijk vis-)gerechtjes past.

Bij ieder gerechtje krijgen we een korte professionele presentatie van één van de uitsluitend jonge dames die tot het zaalpersoneel behoren.  De eerste gang, ‘Seoul’, heeft drie verschillende bereidingen van tonijn (onder andere als sashimi, en kortgebakken) met exotische smaken als kimchi en nashi.

Als tweede course krijgen we een torentje van rog met gochujang (ja, we hebben het ook even moeten googelen) en bloedsinaasappel, met daar bovenop een mini-appeltaart. Dit gerecht stelt ‘Het Kanaal’ voor. Achteraf bekeken is dit wat ons betreft dè smaakhit deze avond. De eerste twee kommetjes geven alvast hoop voor de volgende exemplaren. Visueel stuk voor stuk kleurrijke plaatjes, en de smaak evenaart het prachtige uitzicht.

Nadien is daar ‘Lombardije’ – enkel voor mijn mede-tafelgenoten aangezien onderschrevene nog steeds aan kaasfobie lijdt. De Taleggio kaas schuift zacht aan tegen de prei en de Kalamata olijven. Gelukkig is er voor mij ‘Liernu’ als wissel voor de kaas – Liernu verwijst naar het Naamse dorp waar L’air du Temps gevestigd is. Deze seizoengroenten zijn zeer fris en ze gaan perfect samen met de olie ‘van de tijd’ (dixit San). Er valt op het eten niets aan te merken, behalve dan de portie die net als de voorgaande gangen wat klein uitvalt.  Tot zover onze enige kritiek.

De ‘Extremadura’ waarin het Ibérico varken huist samen met Gruut Bruin bier is de vierde telg van het menu. Zeer smakelijk bereid, al is de menu-omschrijving “met groentjes” nogal bendig (West-Vlaams voor “gierig”, het hoeft niet altijd Japans te zijn) te noemen.  De groenten bestaan respectievelijk uit krulandijvie en geroosterde ajuin. Ook dit hoofdgerecht mocht wat ons betreft gerust volumineuzer zijn, maar ja, een mens kan natuurlijk niet alles hebben.

Ons dessert bestaat uit yoghurtijs met ananas en een toets rozemarijn, en deze Réunion kan ons ondanks de minder originele ingrediënten bekoren met alweer een sterke presentatie.

Ons smakelijk triootje sluiten we af met koffie of jasmijnthee of roasted tea Bancha Hojicha. Daarbij eventueel een notenlikeur en voor ieder van ons een uitmuntende ijsquenelle met een sausje van maar liefst patat!

Gentelmen ging tevreden van tafel bij chef Sang-Hoon Degeimbre (en de zijnen), we vinden “toprestaurant” beter passen dan de benaming “bistro”, die we ergens lazen.

Honger gekregen? Deel deze review:

San

Bezoek de website
Brabantdam 50
9000 Gent

Prijscategorie: €€€

Eten: 8/10
Interieur: 7/10
Bediening: 8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *