RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Lunch / Diner

‘t Oud Clooster

Het is de laatste hete zondag van de Gentse Feesten, en we hebben er al een drukke dag vol cultuur, wandelingen en muziek opzitten. Maar wanneer we de binnentuin van ‘t Oud Clooster betreden, op slechts een boogscheut van het centrum, belanden we in een oase van rust. We hebben vooraf gereserveerd en dat was een goed idee, want op deze topdag zijn zowat alle tafeltjes bezet. We worden vriendelijk naar een verborgen hoekje van de tuin geleid. Iets te verborgen misschien, want het kost ons in de loop van de avond – zeker bij het vragen van de rekening – vaak moeite om de aandacht van de bediening te trekken.

  

‘t Oud Clooster is al 22 jaar gevestigd tegenover het vroegere klooster van de Zwarte Zusters in de – u raadt het al – Zwarte Zustersstraat. En dat nemen ze hier heel serieus. Aan de muren hangen spreuken en objecten die allen naar het kloosterleven verwijzen. Het menu is omgedoopt tot ‘parochieblad’, kinderen zijn ‘jongste parochianen’ en gerechten die na lange tijd van de kaart verdwenen zijn vinden we terug onder de noemer ‘overlijdens’. Aandacht voor de details, daar houden we bij Gentelmen van!

De keuze in het Parochieblad is op extreem uitgebreid, maar zeker wel gevarieerd te noemen: pita, pasta, hamburgers (ook veggie), moussaka en vispannetje passeren allemaal de revue. Maar dé klassieker van het huis is de Brochette Oud Clooster: een kanjer van meer dan 300 gram, gemengd varkens- en rundsvlees, overgoten met een pittige getomateerde roomsaus. Ikzelf, de lange van ons twee, kan het niet laten deze trots van het huis uit te proberen om de proef op de som te nemen. (U hebt dat overigens goed gelezen, dit schrijven is aan de hand van de grootste van ons en is meteen een primeur voor Gentelmen!). De kleine gaat deze keer voor één van zijn lievelingsgerechten: stoverij. Benieuwd wat de kloosterzusters daarvan gebakken -‘t is te zeggen- gestoofd hebben.

  

Het is even wachten op de hoofdgerechten, maar dat valt in deze aangename omgeving best te verteren. Zodra onze borden worden geserveerd blijkt trouwens al snel dat we niet op onze honger zullen blijven zitten vanavond – de porties zijn op zijn minst rijkelijk te noemen. De brochette is een echte kanjer, het vlees is van topkwaliteit en de saus erbij is simpelweg verrukkelijk. Jammer genoeg is het blokje varkensvlees aan het uiteinde van de brochette net niet voldoende gebakken, om geen risico te nemen blijft het treurend op mijn bord liggen. Het bijhorende slaatje is niet bijzonder origineel, wel best te pruimen. De frietjes vragen genadeloos om méér.

Mijn partner vindt op zijn bord een heerlijk ouderwets, koperen kommetje gevuld met precies de juiste hoeveelheid rundsstoverij. De saus is uitstekend gebonden en zoals het hoort is er een serieuze klets Westmalle in terug te vinden. Die is subtiel terug te vinden en is eindelijk perfect gebalanceerd ten opzichte van andere stoofvleesbrouwsels van etablissementen waar we al zijn langsgeweest. Onze Gentsche Tierenteynmosterd maakt van deze stoverij een waar genot voor de smaakpapillen. Wat hij wel nog terecht mist is een verse, zacht zoete appelmoes. Want ook hierbij werd alweer hetzelfde slaatje gepresenteerd die net als bij de rest van de hoofdschotels rondom ons terug te vinden is.

  

Na deze overweldigende maaltijd kan er helaas geen dessertje meer bij. We sluiten daarom af met een originele Crumble Apple thee die heerlijk naar appel en kaneel ruikt en smaakt. Bijna even goed als een stukje verse appeltaart, maar dan in vloeibare vorm (èn beter voor de lijn!)

‘t Oud Clooster is een ideaal restaurant om met de familie of een kleine groep vrienden in een heel ongedwongen sfeer te komen genieten van een mooie selectie eerlijke gerechten. De kindvriendelijke bediening (de ‘jongste parochianen’ ontvingen een speelgoedje) en een stevig gevulde maag krijg je er gegarandeerd bij!

  

Honger gekregen? Deel deze review:

‘t Oud Clooster

Bezoek de website
Zwarte Zustersstraat 5
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 8/10
Interieur: 7/10
Bediening: 6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *