RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Ontbijt / Lunch / Gebak

Take Five Espressobar

Halverwege de Voldersstraat bevindt zich sinds 2016 een koffiebar, of hipper, espressobar: Take Five.

Op de gelijkvloerse verdieping is de koffiebar op eender welk tijdstip snel volzet, dat weten we ondertussen uit ondervinding. Dus hoppen we ook deze keer, zonder al te lang rond te kijken waar we ons nog eventueel tussen zouden murwen, de trap op. Boven is het helaas heel wat minder gezellig – de vrij enerverende jazzmuziek schalt er ook iets harder uit de boxen, maar er meestal wel plaats. En zoniet leer je al eens sociaal doen en neem je plaats bij onbekenden aan de grote familietafel. Als je ècht tegen vreemden moet praten, dan is dat meestal met de vraag naar één van de zeldzame beduimelde menukaartjes die er rondcirkelen.

  

Het vormt allemaal geen probleem voor social beasts als wijzelve. Dit koffiehuis is op korte tijd vooral bekend geraakt voor zijn speciale koffies en thees. In Gent kan je als espressobar maar beter ook meteen gebak in huis nemen (of beter nog, zelf maken), want dat wordt door menig Gentelman sterk geapprecieerd. We kiezen hier voor citroenmeringue taart, simpelweg omdat cupcakes nu éénmaal niet gelijk staan aan taart. Voorts omdat de tiramisu op is, en van de apple crumble en de cheese cake blijven slechts nog elk één spiesje in de vitrine. Bad timing, zowaar bij het uitchecken zijn alle vier de taarten weer aangevuld. Gentelmen-allemachtig-nog-aan-toe!

  

Gelukkig is de citroenschuimtaart raak. Waarbij we op de aloude tv nog onlangs te horen kregen in één of ander bakprogramma dat het afbranden van slagroom niet meer van deze tijd is, daar heeft de bakker van dit schuimpje lak aan. Hij brandde zijn taart met wellust en overigens ziet dat er volgens ons nog steeds lekker uit. Oubollig of niet. We krijgen een puntje taart dat voor een echte Gentelman natuurlijk altijd te klein zal zijn.

Het wordt eigenlijk moeilijk om de bediening van het huis te quoteren, want die doe je hier in drukke tijden eigenlijk zelf. Je bestelt beneden aan de bar, in gezelschap van alweer een nerveus jazzdeuntje, en hoopt dat je eer je daar bent aangekomen, je nog herinnert wat de tafelgenoten wensten. Omdat ik het eigenlijk al een tijdje gehad heb met de klassieke versies zoals muntthee, rozenbottel en Earl Grey bestel ik een Honeybush (afkomstig uit Zuid-Afrika en meer bepaald de West-en Oostkaap). Dit aftreksel smaakt naar rooibos, maar is zoeter. De prijs van de thee is een verrassing, want die staat niet op het menu vermeld. Bij Take Five wordt het geschonken in een glas dat veel weg heeft van een honingpotje weggegrist uit de poten van Winnie de Pooh.

  

Mijn overzijde gaat voor een flat white en onze Noorderbuur, die voor de gelegenheid nog eens mee op pad is, (remember Gust) aapt hem lekker na. De koffie laat niet zo’n grote indruk na, maar heeft wel een mooi uitgevoerde maar niet-meer-zo-bijster-originele schuimtekening.

Na een poosje komt een vriendelijke jongedame onze bestelling brengen. We worden tijdens ons koffiekransje nog een paar keer door gasten aangesproken voor de menukaart (zoals dat hier nu eenmaal de traditie is) én voor een vrijstaande stoel, we geven nog juist niet de enige plant in de bovenruimte weg.

De naam van deze koffiezaak verwijst naar het legendarische jazznummer, maar één ding is zeker – men neemt helaas geen vijf seconden voor een ‘welkom’ bij het binnengaan, of een ‘saluutjes’ bij het buiten gaan…

 

 

 

 

 

 

 

Honger gekregen? Deel deze review:

Take Five Espressobar

Bezoek de website
Voldersstraat 10
9000 Gent

Prijscategorie: €

Eten: 7/10
Interieur: 3/10
Bediening: 5/10

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *