RESTAURANT REVIEWS IN EN ROND GENT

Ontbijt / Lunch / Gebak

Wald

Into the wild, of in dit geval: into the wald. We bezochten deze nieuwe ontbijt- en lunchplek vlakbij Dampoort en troffen er ons koppel vrienden aan. Met ons twee gaan ontbijten is de laatste tijd voor Gentelmen een onmogelijke opgave geworden.

Aan de buitenzijde zou je niet meteen verwachten dat Wald een eetzaak is, maar eerder een hippe interieurwinkel. Het is pas wanneer je hun slogan leest dat je weet dat je op het juiste adres bent. Eten tot je erbij neer valt. En of je daarvoor op het juiste adres bent, dat weet je natuurlijk pas achteraf. Maar daarom is er Gentelmen.

  

Doorheen het raam nemen we een brunchbuffet waar. Passanten stappen jaloers voorbij. Het is alsof ze weten dat we lekker gaan brunchen. De buffetformule wordt aangeboden voor 25 euro per persoon en is er slechts om de twee weken.

We wachten onze beurt af tot er misschien een dienster ons tegen het lijf loopt, maar er komt niemand. Er komen enkel mensen ons ontbijt weg plukken, en dat zien we niet graag. Terwijl onze vrienden de wacht houden bij de pistolets ga ik naar de toog om de dames te begroeten. Geen al te beste start dus.  Terwijl ik rondjes draai vlak voor de neus van één van de zaakvoerders merk ik op een rek speciale planten die te koop staan.  Als de vrouw haar dringende bartaken vervult heeft, vraagt ze naar onze reservatie. We mogen een plaats voor vier kiezen buiten op het terras, ofwel binnen nabij de openstaande terrasdeuren. Er werd een aangenaam zonnetje aangekondigd, dus zetten we ons buiten tussen enkele andere gasten die al lustig van hun koffie slurpen. Rondom ons heerst gezellig gebabbel terwijl de eerste herfstige zonnestralen onze tafeltjes verwarmen. Net als binnen wemelt het van bonsai, hangplantjes en houten kratten. Kunstzinnige metalen bureaustoelen (niet één is hetzelfde) en veredelde lessenaartjes nemen je mee naar het voormalig Oost-Europa. Maar dan in een huiselijke versie. Het is overduidelijk dat hier met veel aandacht aan stijl is gewerkt. Een stijl die Gentelmen wel weet te appreciëren.

  

Aan onze groene, roestige ronde tafel is het tijd voor het echte werk. Maar veel keuzestress ondervinden we niet. Het is buffet of het is op de kinnebak kloppen (voor de niet-geïnteresseerden zal er hoogstwaarschijnlijk een andere optie aangeboden worden – of althans daar gaan we toch van uit…). Met onze reuzehonger in gedachten is het geen probleem om dat buffet aan te vallen.

  

Een jonge dienster kondigt vriendelijk de ontbijtformule aan en noteert onze bijkomende wensen. Behalve ‘de lange’ kiest iedereen voor een zachtgekookt eitje, maar dat kan evengoed hardgekookt of gebakken zijn. Mijn grote vriend heeft een cocotte spiegelei. Versgeperst sinaassap werd op voorhand in vier glazen bokaaltjes gepresenteerd. De vrienden nemen koffie en ikzelf neem thee. Meteen nadat onze bestelling is doorgegeven mogen het buffethoekje opzoeken. Terug aan tafel wordt een groot kannetje ‘Ochtendgroet’ voorzien met aroma’s van eucalyptus, dropplant en korenbloem die een heel lavendelveld overstijgen. Voor theeliefhebbers is dit een absolute aanrader. Naast onze kopjes ligt een blokje zelfgebakken cake.

  

En dat Wald staat voor ambachtelijke producten steken ze niet onder stoelen of banken. Eenmaal we aan onze propvolle zelf-bediende antieken bordjes beginnen overheerst een stilte van genot. Er is enkel gekraak van perfect gebakken bladerdeeg (ham-prei-/ witlofquiches en croissants), granola en pistolets. Alles homemade en dat dwingt respect af. Gentelmen heeft het dan nog niet gehad over de heerlijke yoghurt, de paprika- en tuinkruidensalsas. De gehaktballetjes en de purees van wortel en rode biet vallen eveneens enorm in de smaak. En we smullen van de zeer smakelijke licht-zoete blini’s. Voorts is er Gentse kop, paté en sneetjeskaas. En fruitsla. Regelmatig wordt het buffet aangevuld. Gentelmen onthoudt van dit brunchavontuur voornamelijk de zelfgemaakte croissants en dito quiches.

  

  

Een klein minpuntje toch, omdat het moet. In de hoek waar de etenswaren uitgestald staan is de bewegingsruimte wel erg krap. Elke brunchganger wordt bijgevolg automatisch op wacht gezet als een persoon aan het opscheppen is. Letterlijk dan. Het leidt tot lichte frustraties bij ondergeschrevene.

Maar Wald verdient beter dan een recensie die eindigt in mineur. Dus geven we een welverdiend applaus aan de ontwerper(s) van de zaak, inclusief de kleinste details. Van de ludieke menukaart tot de mooi uitgesneden houten letters boven het terras.

Honger gekregen? Deel deze review:

Wald

Bezoek de website
Dendermondsesteenweg 39/001
9000 Gent

Prijscategorie: €€

Eten: 9/10
Interieur: 8/10
Bediening: 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *